saaaaSaçkıran nasıl oluşur? 

Saçkıran bir bağışıklık sistemi (otoimmun) hastalığıdır.  Otoimmun hastalıklarda nedeni bilinmeyen bir şekilde bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp onlarla savaşmaya başlar.
Bunun sonucunda kıl köklerinin etrafındaki  lenfosit denen hücreler sitokin adında kimyasallar salgılamaya başlarlar ve bu da saçlarda dökülmelere sebep olur.
Saçkıran bulaşıcı mıdır?
Hayır, saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir.
Saçkıranın nedeni nedir?
Saçkıran hastalığın yediklerimizle hiçbir alakası yoktur.Hastalık stres ve üzüntü karşısında başlayabilir, fakat bütün bu sebep olguların tamamında yoktur.
Hastalık nasıl görülür? 

Saçkıran hastalığı sizin fark edebileceğiniz belirgin bir rahatsızlık vermediğinden ötürü, çoğunlukla kuaförler tarafından veya siz ayna karşısında saptarsınız.

Saçlarda büyüme durur ve saç köklerinden ayrılır. Saçkıran  üç tane evre gösterir. İlk olarak saçlar veya kıllar bir anda dökülür, sonra dökülen alanda genişlemeler başlar.

Son olarak da saçlar veya kıllar ilk başlarda renkleri beyaz veya gri olarak yeniden çıkmaya başlar. Bu çok uzun süreler alabilir, aylar veya yıllar. Yeni kıllar ve saçlar çıkarken eskileri de dökülecektir.

Saçların tamamı dökülebilir mi?
Saçkıran hastalığından etkilenen hastaların yaklaşık %5’inde tüm saçların dökülebildiği gözlemlenmiştir. Saçkıran hastalarının yaklaşık %1’den azında da vücudundaki kılların tamamının döküldüğü gözlemlenmiştir.

 

Whatsapp
Whatsapp